Wat is een dakluik?

Een dakluik is een toegang tot een plat dak, een soort deur in je dak. Je opent het deksel van het dakluik om toegang te krijgen tot het dak. Een dakluik bestaat uit twee grote onderdelen: de opstand en de deksel. De opstand is het deel dat je op het dak monteert. De deksel is de klep die de opstand afsluit.

De opstand en deksel zijn geïsoleerd zodat er via het dakluik geen warmte verloren gaat. Het verschilt per merk en per type dakluik hoe hoog de isolatiewaarde is. Afhankelijk van de situatie kan er gekozen worden voor een dakluik met een gemiddelde isolatiewaarde of een dakluik met hoge isolatiewaarde.

Zo wordt er bij nieuwbouwprojecten van ziekenhuizen, scholen, appartementencomplexen vaak gekozen voor een dakluik met hoge isolatiewaarde.

De isolatiewaarde van het dakluik wordt voornamelijk bepaalt door het type isolatie, de dikte van de isolatie en een thermische scheiding. In het algemeen kan men zeggen, hoe dikker de isolatie des te hoger is de isolatiewaarde - mits er een thermische scheiding aanwezig is zoals hiernaast te zien is bij een TopAccess dakluik:

Wanneer heb je een dakluik nodig?

Er zijn verschillende situaties waarbij een dakluik ingezet kan worden. In grote lijnen zijn er twee toepassingsgebieden:

  • Utiliteitsbouw (Ziekenhuizen, kantoren, bedrijfshallen etc.)
  • Woningbouw

Dakluik voor utiliteitsbouw

Een dakluik voor utiliteitsbouw wordt vaak ingezet voor onderhoudsdoeleinden. Om onderhoud aan het dak of dakinstallaties - zoals luchtbehandelingssytemen, airco's etc. - uit te kunnen voeren moet er een toegang zijn naar het dak. Tot voor een aantal jaar geleden werd een kooiladder ingezet als toegang tot het dak waarbij je een lange verticale klim - van begane grond tot dak - af moest leggen. Door de lange klim en de beperkte ruimte in de kooi is een kooiladder niet erg praktisch als daktoegang. Daarnaast kunnen onbevoegden ook gebruik maken van de kooiladder met de nodige risico's als gevolg.

Het grote voordeel van een dakluik is dat je maar één verdieping hoeft te overbruggen. Bij een dakluik wordt de klim naar ‘binnen’ verplaatst en maak je gebruik van het bestaande trappenhuis om tot de bovenste etage van het gebouw te komen. De klim van de bovenste etage naar het dak is dan vaak nog maar 2,5 tot 3 meter en deze kan je eenvoudig en veilig overbruggen door de combinatie van een dakluik met ladder of trap.

Dakluik voor woningbouw

Bij woningbouw heeft een dakluik een ander doel: genieten op je dakterras. Een dakluik voor woningbouw - vaak appartementen - zorgt voor toegang tot een dakterras. Bij een dakterras wordt vaak gebruik gemaakt van een glazen dakluik. Een dakluik met glas zorgt voor lichtinval in de onderliggende ruimte waardoor deze ruimte aantrekkelijker en ruimer oogt. Daarnaast biedt een glazen dakluik een ruime toegang en kan deze goed gecombineerd worden met een vaste verdiepingstrap.

In het kort de voordelen van een dakluik met glas:

  • Natuurlijke daglichtinval door glazen deksel
  • Ruime toegang tot het dakterras
  • Uniek design: profielen en motoren zijn uit het zicht weggewerkt
  • Eenvoudig te openen door elektrische aansturing
  • Optimaal comfort door triple beglazing en hoogwaardige materialen

Bent u benieuwd waar u rekening mee moeten houden voor de aanleg van een dakterras? Lees ons blog over het aanleggen van een dakterras en een dakterras dakluik.

Meer informatie over 'Wat is een dakluik?'

Wil je meer informatie over dakluiken? Of heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op via info@staka.com of bel 0162 763 763.

sancmscopy9776_daktoegang dakluik-min.jpg
www_aannemer.jpg
dakluik_dakterras_berlijn_2.jpg