Hoe begon het allemaal?

Staka is opgericht in 1956 in Amsterdam onder de naam Pieter Stapel's Handelmaatschappij.

Historie

Staka is opgericht in 1956 in Amsterdam onder de naam Pieter Stapel's Handelmaatschappij. Het bedrijf begon met de import van antennes en toebehoren en was gevestigd aan de Weteringschans. In 1974 verhuisde het snel groeiende bedrijf naar Oosterhout omdat het in Amsterdam niet kon uitbreiden. In eerste instantie vestigde het bedrijf zich op het terrein van de voormalige suikerfabriek aan de Keiweg. Totdat in 1975 het nieuwbouwpand aan de Gouden Rijderstraat als één van de eersten gereed kwam op het nieuwe industrieterrein de Vijf Eiken. Daar werden alle activiteiten gecentraliseerd onder de naam Pieter Stapel.

 

Dominee

Pieter Stapel was dominee in Amsterdam. Maar volgens voormalig directeur Jan Kalf, die hem van nabij meemaakte en hem erg goed kende, was hij daar niet zo heel geschikt voor. Niet dat het geen goed mens was, verre van dat. "Maar Pieter Stapel was eigenlijk een handelsman. Als hij geld aan de armen gaf, was hij in staat na een week terug te komen en te vragen wat ze ermee gedaan hadden. Daarbij kwam dat hij van niemand afhankelijk wilde zijn. Niet van de kerkeraad, niet van de ouderlingen. Hij wilde eigen baas zijn. Stapel was wel een briljant spreker." De woorden van Pieter Stapel waren: "Roep mij aan in uw uur van benauwenis", aldus Ger Vloothuis, die in die periode chef van de tekenkamer was.

In 1955 begon Pieter Stapel in Amsterdam een eenvoudig bedrijfsje in tv- en FM antennes. "In die tijd zei iedereen tegen hem: 'Die markt is zó verzadigd, zodra iedereen een antenne heeft ben je brodeloos'. Maar Stapel had daar toch een eigen visie op. Hij zei: 'Ik kan doorgaan totdat iedereen hier Moskou kan ontvangen'. En hij heeft achteraf gezien gelijk gekregen", zegt Jan Kalf.

Het bedrijf groeide gestaag. Vooral toen de kabelsystemen van de grond kwamen. Toen in 1976 Stapel overleed werd de heer Kalf zijn opvolger. Stapel was toen al dertig jaar importeur van anntennes en componenten van het merk Fuba. Het bedrijf opereerde aanvankelijk als zelfstandige handelsonderneming, maar door een gebrek aan opvolging binnen de familie werd het bedrijf werd in 1982 een volledige dochteronderneming van Fuba Communicaion. Fuba was een Duits bedrijf met destijds een jaaromzet van 350 miljoen DM en zo'n 2750 medewerkers. Naast de verkoop van antennes en componenten van systemen, van de technische ontwikkeling daarvan en het adviseren aan gemeenten en instellingen hield het bedrijf zich bezig met de productie van aluminium en RVS montagekasten (onder de merknaam Staka), om deze technische apparatuur in te monteren en te beschermen.

 

Vernieuwing

Na het faillissement van Fuba kocht de heer W.A. Pieters de aandelen uit het faillissement. In 1997 nam de heer Y. Pieters het bedrijf over van zijn overleden vader, waarna het in 2006 is overgenomen door de heer E. Masclee, de huidige directeur van de Staka Group.

Met de komst van de nieuwe directeur werd een indrukwekkende efficiencyslag gemaakt, zijn levertijden en doorlooptijden sterk verkort en is de leverbetrouwbaarheid verder verbeterd. Door te investeren in een ‘lean-gestuurd’ klantorder productieproces werden tevens de wachttijden verkort en een forse voorraadreductie gerealiseerd. Ook werd het mogelijk om het productieproces nog nauwgezetter te monitoren en sturen. Het koppelen van de lean-filosofie met nieuwe ERP-software resulteerde erin dat het productieproces verbonden werd met een slimme interne logistiek. Hierdoor kon veel sneller ingespeeld worden op veranderende klantbehoeften.

Tegelijkertijd werd met de dakluiken ook voet op buitenlandse bodem gezet. In eerste instantie direct vanuit Nederland, later met de oprichting van dochterondenemingen Staka Bauprodukte GmbH en Staka Building Products Ltd.

Anno 2014 richt Staka zich op het verder uitbreiden van haar afzetgebied, het blijven innoveren in productoplossingen en productieproces en het continu investeren in relaties met opdrachtgevers, leveranciers én medewerkers.

 

Verhuizing

Op maandag 19 oktober 2015 is Staka verhuisd naar haar nieuwe pand aan het Innovatiepark 16 in Oosterhout. Door deze verhuizing kan Staka nog efficiënter produceren en haar klanten een betere service aanbieden. Daarnaast kunnen de medewerkers gemakkelijker communiceren en liggen de communicatielijnen korter door de werkplekken te centraliseren.

De volgende fase van ontwikkeling en groei: OxGreenfield investeert in Staka

In December 20222 verwerft Nederlandse investeerder OxGreenfield het grootste deel van de aandelen in Staka en waarborgt hiermee de lange termijn continuïteit van de organisatie.

1 januari 2024 Marc Hendriks en Richard van Vorstenbosch vormen de nieuwe directie van Staka

Per 1 januari 2024 hebben Marc Hendriks en Richard van Vorstenbosch de leiding over Staka op zich genomen. Samen vormen Marc en Richard een complementair leiderschapsteam, gericht op het verder versterken van Staka's positie in de markt, het verbeteren van onze dienstverlening en het voortzetten van onze missie om innovatieve producten te maken die voldoen aan de hoogste kwaliteitsstandaarden.

 
Oprichter Pieter Stapelhoe2.jpgKeiwegGouden rijderstraatProductieMachine