Dakluiken monteren

Staka dakluiken worden volledig voorgeassembleerd afgeleverd op uw bouwlocatie en zijn voorzien van montagegaten voor de montage op het dak. Voor optimaal gebruik van dakluiken is het belangrijk dat ze op de juiste wijze worden bevestigd aan het dak. Daarnaast draagt een juiste montage bij aan een lange levensduur, geldigheid van de garantie, minimaal onderhoud, wind- en waterdichtheid, en een veilige toegang tot het platte dak.

Alle Staka dakluiken worden geleverd met een complete montagehandleiding zodat u de voorschriften voor het monteren altijd bij de hand heeft. We zullen hieronder de verschillende uitvoeringen van Staka’s dakluiken kort behandelen. De complete montagehandleiding die ook wordt meegeleverd met de dakluiken kunt u hier downloaden.

Montage dakluik met ladder of vaste trap

 

Stap 1: De daksparing

Essentieel bij de montage van dakluiken is dat de afmeting van de opening in het dak gelijk is aan de dagmaat (binnenmaat) van het dakluik. De daksparing wordt eventueel nog vergroot met de dikte van het aftimmermateriaal. Bijvoorbeeld multiplex plaat. De aftimmering sluit dan strak aan op de onderkant van montageflens van de opstand, waardoor het een netjes afgewerkt geheel vormt.

 

Stap 2: Wel/geen bouwkundige opstand

Zorg dat minimaal 80 mm van de opstand boven het afgewerkt dak uitsteekt. Bij een dik isolatiepakket kan het daardoor nodig zijn de opstand op een bouwkundige verhoging te plaatsen.

 

Stap 3: Bevestiging

Bevestig de opstand op het dak. Zorg daarbij dat het oppervlak volledig vlak is en plaats het dakluik zodat deze niet kan torderen of schranken.

 

Stap 4: Inplakken met dakbedekking

Plak het dakluik in met dakbedekking. Plaats de dakbedekking tot bovenaan de waterslag van de opstand. De opstand is voorzien van isolatiemateriaal met een cachering die geschikt is om verschillende dakbedekkingen tegen te bevestigen.

Montage van elektrische dakluiken

De elektrische bedieningsset is opgebouwd uit een besturingskast, twee motoren en één afstandsbediening voor het draadloos bedienen van besturingskast. De montage van een elektrische dakluik op het dak is in vrijwel alle opzichten gelijk de montage van een handmatig te bedienen dakluik. Echter na de montage op het dak dienen bij een elektrisch dakluik nog een aantal stappen uitgevoerd te worden:

 

Stap 1: Open de besturingskast

Allereerst dient de besturingskast geopend te worden omdat de afstandsbediening daarin ligt opgeslagen. 

 

Stap 2: Motoren aansluiten

Vervolgens dienen de stekkers van de motoren aangesloten te worden op de stekkers van de bedieningskast en de trekontlasting vastgedraaid. Op deze wijze is er een solide verbinding tussen de besturingskast en de motoren.

 

Stap 3: Verbinden met netstroom

Daarna dient de stekker in het stopcontact gestoken te worden zodat de noodstroomaccu opgeladen wordt.

Voor een nette afwerking werkt u de besturingskast van het elektrische dakluik weg in het plafond of de wand. Belangrijk daarbij is om de besturingskast niet te dicht bij metaal of andere elektrisch geleidende materialen, zodat het signaal van de afstandsbediening niet wordt geblokkeerd.

De bedieningskast kan op maximaal vijf meter afstand van het dakluik geplaatst worden daar de meegeleverde netstroomkabel zo lang is. Tevens is het mogelijk de besturingskast aan te sluiten op andere, externe, elektrische systemen. Denk hierbij aan een brandmeldsysteem of regensensor. Hiervoor is reeds een ingang aanwezig op de besturingskast. De volledige handleiding van de elektrische bediening kunt u hier downloaden.

Heeft u nog niet gevonden wat u zocht? Vind dan nog meer antwoorden in onze F.A.Q. of neem telefonisch contact op met één van onze adviseur op: 0162 - 763 763

Montage Dakluiken met schaartrap

Bij een dakluik met schaartrap is de daksparing altijd kleiner dan de dagmaat van het dakluik. De reden hiervoor is veiligheid. De laatste trede van een schaartrap komt immers laag te zitten, omdat de schaartrap zich altijd ter hoogte van het plafond bevindt. De laatste stap die een gebruiker neemt, vanaf de bovenste trede van de schaartrap tot over de opstand van het dakluik, is hierdoor te groot. Door de daksparing kleiner te maken creëert u een essentiële tussentrede, namelijk een stuk dak.

Bij een dakluik met een schaartrap levert Staka altijd een houten montageframe mee. Deze wordt op het dakoppervlak bevestigd en daarbovenop komt de opstand van het dakluik. Indien de dakvloer inclusief eventueel verlaagd plafond niet minimaal 250 mm is dan dient u het dakluik op een bouwkundige opstand te plaatsen, zodat de schaartrap niet tegen het dakluik komt in gesloten toestand.

Zorg er ook hier ervoor dat in ieder geval minimaal 80 mm van de opstand boven het afgewerkte dak uitsteekt. Als laatste stap plakt u de opstand van het dakluik in met dakbedekking voor een waterdicht afsluiting.

 

Geïntegreerde bevestiging schaartrap

Staka heeft de installatie van een dakluik met schaartrap een stuk eenvoudiger gemaakt. Met de meegeleverde beugels hangt u de trap aan het dak. In het montageframe (tussen dak en dakluik) zijn sparingen aanwezig waardoor de schaartrap eventueel later gemonteerd kan worden.

Het dakluik plaatst u in de ruwbouwfase, waarna u het dak waterdicht maakt. De trap volgt over het algemeen in een later stadium van de bouw, de afbouwfase. Zo kunt u de trap netjes en schoon opleveren.

Om een Staka schaartrap op te hangen, hoeft u zelf geen constructie te maken en niet in het plafond te boren. Dat maakt de montage eenvoudiger in vergelijking met schaartrappen, vlizotrappen en vlieringtrappen van andere producenten.

 

Montage in verlaagd plafond

Installeert u het Staka TopAccess dakluik met schaartrap in een ruimte met verlaagd plafond? Bij een afstand groter dan 350 mm tussen plafond en dak, kiest u dakluik DL147 (1400x700 mm) met een plenumoverbrugging. Met deze sterke aluminium constructie kunt u de benodigde extra treden installeren.