Elektrische bediening dakluik

Dakluiken zijn zowel leverbaar met handbediening als met elektrische bediening.

Dakluiken worden om verschillende redenen voorzien van elektrische bediening. Eén van de redenen is het comfort, een dakluik met elektrische bediening kan zeer eenvoudig bediend worden middels een afstandsbediening. De eenvoud waarmee het dakluik geopend wordt zorgt voor comfort in de daktoegang.

Een tweede reden waarom dakluiken met elektrische bediening uitgerust worden is omdat de dakluiken ingezet worden voor ventilatie- en of rookafvoerdoeleinden. In een dergelijke situatie is er de mogelijkheid om de bedieningskast van de dakluiken aan te sluiten op een extern aanstuursysteem waardoor de dakluiken centraal open en dicht gestuurd kunnen worden.

De laatste reden waarom dakluiken uitgerust worden met elektrische bediening is het gewicht van het deksel. Een deksel van een dakluik kan door de grootte van het deksel of door een glasplaat te zwaar worden voor handbediening. Om de gebruiksvriendelijkheid van het dakluik niet in het geding te laten komen wordt het dakluik dan standaard uitgerust met elektrische bediening zodat het comfort in de daktoegang behouden blijft.

Samenstelling elektrische bediening dakluiken

De elektrische bedieningsset van het dakluik is opgebouwd uit:

  • Besturingskast in kunststof (spatwaterdichte) behuizing voorzien van interne voeding, noodstroomaccu en bedieningsschakelaar.
  • Twee motoren voorzien van aansluitkabels die direct op de besturingskast kunnen worden aangesloten. De motoren en kabels zijn reeds aangebracht in het dakluik.
  • Eén afstandsbediening voor het draadloos bedienen van besturingskast. Deze afstandsbediening bevindt zich in de besturingskast.

 

Besturingskast 
Besturingskast is voorzien van een kunststof behuizing waarin zich een interne voeding, noodstroomaccu en bedieningsschakelaar bevinden. Op de besturingskast kunnen maximaal twee motoren worden aangesloten. 

De besturingskast kan bediend worden middels een omhoog/omlaag schakelaar aan de buitenzijde van de besturingskast en de meegeleverde afstandsbediening. Tevens is het mogelijk om een extern systeem aan te sluiten voor de aansturing van het dakluik. Meer informatie hierover vindt u in de handleiding.

Noodstroomaccu 
De besturingskast is voorzien van een interne voeding met noodstroomaccu. De besturingskast wordt uitgeleverd met een aangesloten noodstroomaccu. De noodstroomaccu dient eerst 24 uur opgeladen te worden alvorens de volledige capaciteit en functionaliteit van de accu kan worden benut. Wij raden aan deze noodstroomaccu iedere 2 jaar preventief te vervangen om een juiste werking te kunnen garanderen. 

Aansluitingen
De besturingskast is standaard voorzien van aansluitkabels voor de motoren en de netstroomkabel. De netstroomkabel is voorzien van een aangegoten eurostekker voor aansluiting op het netstroom. 

De aansluitkabels tussen de besturingskast en de motoren zijn aan het einde voorzien van een aansluiting met trekontlasting. Het dakluik wordt standaard geleverd met een gemonteerde verlengkabel welke ingezet wordt tussen de motor en de besturingskast. Het verlengen van deze kabel is helaas niet mogelijk.

Motoren 
De motoren zijn voorzien van een thermische beveiliging waardoor de motoren bij overbelasting automatisch uitgeschakeld worden. Verder zijn de motoren onderhoudsvrij en staat garant voor een lange storingsvrije levensduur.