Daktoegang

Daktoegang is benodigd voor onderhoud en inspectie van het dak, om de staat van de dakbedekking te kunnen inspecteren op bijvoorbeeld lekkages. Daarnaast bevinden er zich vaak allerlei installaties op het platte dak van hoge woningbouw (appartementen) en utiliteitsbouw. Denk hierbij aan airco installaties, zonnepanelen, antennes, glazenwasserinstallaties, etc. Een daktoetreding is net als het dak zelf, onderhevig aan onderhoud.

> Professionele daktoegang

> Daktoetreding met ladder

> Daktoegangen van Staka

Professionele daktoegang

Om een veilige daktoegang te garanderen aan de monteur of inspecteur die deze werkzaamheden zal uitvoeren, dient de gebouweigenaar de juiste voorzieningen te treffen.

Er bestaan verschillende manieren waarop men tot een dak kan toetreden. Bij relatieve lage gebouwen kan men een hoogwerker inhuren op de momenten wanneer daktoegang wenselijk is. Het voordeel daarvan is dat er bij de bouw van het pand geen kosten bestaan voor het treffen van een voorziening voor dakbetreding. Dit is echter een zeer korte termijn oplossing. Op de lange termijn betekent het jaarlijks hoge kosten en tijdsinvestering.

Direct een offerte nodig?

Daktoetreding met ladder

Een tweede optie is een vaste kooiladder tegen de buitengevel gemonteerd. Hier kleven eigenlijk alleen maar nadelen aan omdat de daktoegang, vooral bij grote hoogten, relatief onveilig is. Verder is een permanent opgestelde kooiladder nu eenmaal geen fraai gezicht en geeft daardoor het gehele bouwwerk een minder mooi aanzicht.

Bij minder hoge bouwwerken kan er ook een tijdelijke daktoetreding gemaakt worden door een tijdelijke ladder te plaatsen tegen de buitengevel. Dit is echter de meest onveilige keus omdat er vrijwel geen valbeveiliging is. Het is niet voor niets dat wetgeving stelt dat voor hoogtes boven de drie meter een ladder uitgevoerd dient te worden met een kooi voor een beschermde daktoegang.

De beste oplossing is uiteraard een professioneel dakluik te installeren op het platte dak. Hiermee bent u verzekerd van een veilige dakbetreding. Doordat de afstand van de laatste verdieping tot het dak het minst hoog is en zich in het gebouw bevindt in plaats van er buiten, zorgt dit voor de veiligste daktoegang. Een dakluik is licht te bedienen, is voorzien van handgrepen aan de binnen- en buitenzijde van het deksel, en is te combineren met een aanhaakladderschaartrap met leuning, of bijvoorbeeld een vaste trap.

Daktoegangen van Staka

Maar waarom een daktoegang van Staka? Omdat, Staka professionele dakluiken levert van metaal en niet van plastic, waardoor ze vele malen langer meegaan en daardoor duurzamer zijn. Daarnaast zijn alleen professionele dakluiken echt veilig omdat degene die het dak opgaat houvast heeft aan het deksel en een ladder of trap erbij gebruikt die geïntegreerd is met het dakluik.

Direct een offerte nodig?

Heeft u een vraag?

Bel of mail Hammou Ait El Houssaine

Accountmanager

Bekijk mijn LinkedIn profiel
stakahammou-1.jpg

Ik beloof een bepaalde mate van comfort en dat wil ik ook waarmaken. Met Staka weet ik zeker dat het goed zit

Patrick van Osta, directeur Adax Dakwerken

Neem contact met ons op, we helpen u graag verder.