Hoe voorkom ik condensvorming op mijn dakluik?

Het antwoord hierop is eigenlijk heel simpel: zorg voor voldoende ventilatie.

Het antwoord hierop is eigenlijk heel simpel: zorg voor voldoende ventilatie.

Condensvorming op dakluiken kent een aantal mogelijke oorzaken:

Plaatsing van het dakluik

Het dakluik is meestal het hoogste punt in een ruimte, waardoor warme lucht zich vaak juist daar verzamelt. Dit kan resulteren in een hoge relatieve luchtvochtigheid, dit kan condensvorming veroorzaken. Ventilatie van de ruimte kan de vorming van condens helpen voorkomen.

Temperatuur

Door lage binnentemperaturen in combinatie met een hoge relatieve luchtvochtigheid kan het vocht in de lucht condenseren op het oppervlak van het dakluik. Dit natuurlijke proces treedt eerder op tijdens koudere periodes wanneer het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur groter is. Door de ruimte goed te ventileren, al dan niet via het dakluik, kan condensvorming worden voorkomen.

Hoge relatieve luchtvochtigheid

Hoge luchtvochtigheid in een gebouw kan veroorzaakt worden door verschillende factoren:

  • Plaatsing (van het dakluik) in een keuken, serre of badkamer.
  • Aanwezigheid van vochtbronnen (planten, wasmachines, drogers) of luchtbevochtigers in dezelfde ruimte.
  • Nieuwbouw of renovatie.

Bij nieuwbouw en renovatie komt er een aanzienlijke hoeveelheid vocht vrij door de verdamping van bouwstoffen. Hierdoor kan condens ontstaan aan de binnenzijde van het dakluik. Regelmatige ventilatie van de ruimte zorgt ervoor dat de condensatie verdwijnt. Zorg ervoor dat vochtbronnen, zoals planten, wasdrogers en wasmachines niet direct onder het dakluik staan en zorg voor voldoende ventilatie.

Dakluik Constructie

Hoewel moderne dakluikontwerpen goed geïsoleerd zijn, kunnen er toch koudebruggen zijn, waardoor condens kan ontstaan. Om condensatie te voorkomen en tot een minimum te beperken, is het belangrijk om voor een goede ventilatie van de ruimte te zorgen.

Goede ventilatie is dus essentieel bij het voorkomen van condensvorming (op dakluiken).