Dakterras aanleggen

Leefruimte is goud waard, zeker waar het schaars is. In dichtbevolkte steden ziet u daarom steeds meer dakterrassen. Een dakterras aanleggen vergroot de leefruimte, uw woongenot en de waarde van uw woning. Graag helpen we u om de mogelijkheden in kaart te brengen.

Draagkracht van de dakconstructie

Is uw dak sterk genoeg zoals het nu is? Wat uw dak aan kan, kunt u het best laten berekenen door een constructeur. Laat u ook adviseren over de benodigde draagkracht voor het gewenste gebruik. Met hoeveel personen wilt u het dakterras gebruiken en hoe wilt u het dakterras gaan inrichten? Als vuistregel kunt u werken met een draagvermogen vanaf 250 kg per vierkante meter.

Een beperkt belastbaar dak is niet direct spelbreker. Op vrijwel elk plat dak kunt u een dakterras aanleggen. Wel heeft het gevolgen voor de investering, zeker als de aanleg vraagt om verstevigen van de dakconstructie. Daarom is het goed om te weten dat u de belasting laag kunt houden met lichtgewicht buitenmeubels en (vloer)afwerking.

Dakluik als toegang dakterras

Voor een dakterras op een plat dak heeft u uiteraard een opgang nodig. Als u de vierkante meters en financiële ruimte hebt, kunt u kiezen voor een traphuis. Voor de meeste dakterrassen is een dakluik echter de aangewezen optie. Een dakluik maakt de realisatie minder ingrijpend en vraagt minder ruimte.

Wil je een prijsindicatie van een glazen dakluik? Vraag hier binnen 1 minuut je offerte aan.

Van uw dakterras wilt u graag genieten, ook met bezoek. Wij raden aan om voor een dakluik met vaste trap te kiezen. Als u uw dakterras door een architect laat ontwerpen, neemt deze de opgang mee in het ontwerp. Voor het inmeten, ontwerpen en bouwen van een vaste trap, kunt u ook contact opnemen met een trappenleverancier.

Ideaal is om deze trap op de overloop of in een studeerkamer te plaatsen. Zo houdt u de doorloop uit uw slaapkamer. Als u weet waar u de trap wilt hebben, weet u waar het dakluik uitkomt en kunt u het dakterras verder uittekenen.

Speciaal voor dakterrassen hebben we een dakluik met glas. Het dakluik gaat elektrisch open, biedt het een ruime doorgang en heeft het een hoge (geluids)isolatiewaarde. Hiermee beschikt u over een uitnodigende, ruime en veilige opgang naar het dakterras.

Onderhoudsarm dakterras aanleggen

Gaat u het dakterras aanleggen waar u van droomt? Let op dat u zich niet alleen door het oog laat leiden en denk ook aan het onderhoudsvraag van de gekozen materialen. Als het weer minder is, zult u niet graag het dak op gaan. En als het buitenseizoen begint, wilt u uw dakterras snel zomerklaar hebben. Kies daarom voor hoogwaardige materialen en houdt het dakterras, vooral het grote oppervlak, open en simpel. Zo bent snel klaar met uw klusjes, van aanvegen tot olieën.

Wat betreft inrichting, verschilt een dakterras weinig van een terras in de tuin. U kunt dan ook kiezen uit dezelfde materialen: hout, composiet en tegels. Als u het gewicht laag moet houden, komt u uit bij hardhout (sfeervol) of composiet (onderhoudsvriendelijk).

U voorkomt lekkages door een zwevende constructie aan te leggen voor het terras. Daarbij liggen de vloerdelen niet direct op de waterdichte dakbedekking, maar op daarvoor bestemde balken die rusten op de draagmuren. Een zwevende constructie voorkomt lekkages en zorgt voor een hogere belastbaarheid van het dakterras.

Vergunning dakterras aanvragen

Voor het aanleggen van een dakterras in een stedelijke omgeving heeft u een omgevingsvergunning nodig. Neemt uw plan serieuze vormen aan? Zoek dan eerst op de website van uw gemeente naar de procedure rondom de aanvraag.

In sommige gevallen heeft u aan een omgevingsvergunning voor een dakterras niet genoeg. Bijvoorbeeld als u in een monumentaal pand woont, met een vereniging van eigenaren (VVE) te maken heeft of als de aanleg van een dakterras gevolgen heeft voor uw buren (denk aan uitzicht en zoninval).

Vraag offerte aan

sancmscopy4476_ausstieg-dachterrasse-flachdach.jpg
dakconstructie1.jpg
dakluik-dakterras1.jpg