Tips veilige daktoegang

Een veilige toegang naar het dak – voor het eigen personeel of voor derden – is een absolute must als het gaat om een veilige werkomgeving. Daarom heb ik een aantal tips samengesteld voor het creëren van een veilige daktoegang.

1. Zorg voor een RI&E en gebruik de benodigde PBM

Het doel van een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) voor het dak is het inventariseren en evalueren van de risico’s bij het werken op hoogte tijdens de beheerfase van de dakvlakken van het project. Na deze RI&E kan een oplossing voor daktoegang en valbeveiliging op maat worden aangeschaft.

Als je naar het dak gaat om werk uit te voeren moet je ervoor zorgen dat alle benodigde Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) aanwezig zijn en gebruikt worden. Controleer je materiaal altijd voordat je het gaat gebruiken zodat je zeker weet dat de middelen veilig zijn en functioneren.

2. Gebruik een dakluik als daktoegang

Je kiest voor een dakluik als daktoegang als je op zoek bent naar een veilige, voordelige en eenvoudige toegang tot het platdak

Het belangrijkste voordeel van een dakluik is dat je de ‘klim’ naar het dak maar beperkt tot één etage. Je maakt namelijk gebruik van het bestaande trappenhuis in het gebouw waarna je maar één etage hoeft te overbruggen met de ladder naar het dakluik. Bekijk hier welke daktoeganscombinaties er mogelijk zijn.

Als je via de buitenkant van het gebouw klimt met een ladder heb je een veel langere klim – over meerdere etages - met daardoor een groter veiligheidsrisico.

Meer weten over de kosten van een dakluik als veilige daktoegang? 
Vraag hier een vrijblijvende offerte aan.

3. Monteer het dakluik voordat je met regelmaat op het dak gaat werken.

De voordelen: je kunt het dakluik direct als veilige toegang naar het dak gebruiken. En als je op het dak aan het werk bent kan je invalgevaar wegnemen door het dakluikdeksel te sluiten.

Zorg ervoor dat je dakluik zo monteert zodat je - bij de uitstap naar het dak - het deksel aan je linker- of rechterzijde hebt. Zo heb je bij de in- uitstap houvast aan de leuning in het deksel.

4. Borg je ladder bij daktoegang

Zorg ervoor dat je de ladder waarmee je naar het dak gaat borgt. Door de ladder te borgen aan het aanhaaksysteem van het dakluik kan deze niet wegglijden tijdens de klim.

Als je een ladder combineert met een dakluik én aanhaaktrede kan je de ladder eenvoudig borgen. De aanhaaktrede – met antislip - van Staka is eenvoudig in alle Staka dakluiken te monteren; je zet de aanhaaktrede met vier boutjes vast in de opstand van het dakluik en de klus is geklaard.

Het alternatief is een dakluik met schaartrap. Bij deze combinatie is trap ‘vast’ verbonden aan het dak en deze kan dus niet wegglijden. Een dakluik met schaartrap is daarmee ook een veilig oplossing.

5. Zorg voor houvast tijdens de klim

Het is van groot belang dat je voldoende houvast hebt tijdens de klim naar het dak. Neem je gereedschap mee naar het dak? Maak dan gebruik van een rugtas want er moet altijd één hand vrij zijn om de trap/ladder vast te houden.

Een dakluik met schaartrap is standaard voorzien van een leuning en bij een dakluik met ladder heb je houvast aan de ladderboom. Het deksel van het dakluik vergrendelt zich automatisch als deze volledig geopend is waardoor je goed en stevig houvast hebt aan de leuning in het deksel van het dakluik.

6. Neem invalgevaar weg

Invalgevaar is een groot risico bij veilig werken op daken. Inventariseer de risico’s voordat je naar het dak gaat op basis van de briefing van bijvoorbeeld een gebouweigenaar of beheerder.

Daarnaast is het van belang dat je het invalgevaar bij daksparingen wegneemt. Bij een Staka dakluik kan je nadat je tot het dak bent toegetreden het deksel van het dakluik dicht neerleggen zodat de sparing is afgedekt. Het invalgevaar is hierdoor weggenomen. Als je de werkzaamheden op dak hebt afgerond open je het dakluik weer en daal je af naar de onderliggende etage.

Omdat dakluiken een solide deksel hebben zijn ze volledig doorvalveilig. Op deze pagina vind je meer informatie over de doorvalveiligheid van dakluiken.

Heeft u een vraag?

Bel of mail Hammou Ait El Houssaine

Accountmanager

Bekijk mijn LinkedIn profiel
stakahammou-1.jpg