Waarom u de Nationale staalbouwdag niet mag missen

Op 2 Oktober vindt in Katwijk aan Zee de Nationale staalbouwdag plaats. Dit jaarlijks terugkerende evenement is gericht op de hele keten; van opdrachtgevers en ontwerpers tot en met staalbouwers, toelevanciers en producenten. Waarom mag u deze editie niet missen?

Ten eerste voor deze opvallende spreker: De Franse architect Marc Mimram die zijn ‘grensverleggende’ architectuur zal belichten en de, in zijn optiek, impliciete zorg voor de haalbaarheid en de maakbaarheid van het architectonisch ontwerp. Eind jaren ’90 zette Mimram zichzelf als bruggenontwerper op de kaart met de Léopold Sédar Senghor, een voetgangersbrug over de Seine in Parijs, tussen Musée d’Orsay en Jardin des Tuileries. Deze stalen brug bestaat uit één enkele boog die via schuin geplaatste kolommen afsteunt op Vierendeelliggers. De brug werd gebouwd tussen 1997 en 1999 door de firma Eiffel. Voor het ontwerp ontving Marc Mimram de prestigieuze Prix de l’Equerre d’Argent. Naast zijn praktijk in Parijs doceert Mimram aan de École des Ponts et Chaussées en de École d’Architecture de Marne-la-Vallée in Parijs, de École Polytechnique Fédérale in Lausanne en de University of Princeton in de VS. Precies tien jaar geleden was hij een van de masters van de Nederlandse ‘Masterclass Steel’, een vijfdaagse workshop van Archiprix, Berlage Institute, SNS en Bouwen met Staal voor jonge, veelbelovende architecten en constructeurs. Marc Mimram zal spreken tijdens het congres vlak voor de uitslag van de Nationale Staalprijs.

Ten tweede voor het opdrachtgeversseminar. Van 10:30 tot 12:30 uur zullen o.a. Vincent Taapken (New Industry Development) en Menno Rubbens (directeur-eigenaar Cepezed Projects) spreken over aspecten als vernieuwende contractvormen, multi-disciplinaire samenwerking, BIM, uitvoeringslogistiek en -methodiek, multi-functionaliteit, flexibiliteit en aanpasbaarheid. 

"Het opdrachtgeversseminar ‘Projectontwikkeling 2.0’ belicht belangrijke, groeiende trends in het (her)ontwikkelen van infrastructuur, utiliteitsgebouwen en woningen in ons land." Herontwikkelen van woningen, een zeer actueel thema. Drie verschillende, professionele opdrachtgevers gaan, ieder vanuit hun eigen visie en praktijk, in op de filosofie en uitgangspunten, strategie en aanpak, voortgang én de eindresultaten van de door hen ontwikkelde stalen bouwprojecten en -concepten.

Direct na de dagopening begint het archittectenseminar met sprekers Prof. Olivier Vassart (Arcelor Mittal - Structural Long Products), Gert-Jan Vroege (SEARCH), Erik Wip (Tata Steel - Colorcoat) en Ivo Swenters (Stone Unit). Zij zullen o.a. spreken over het vergelijk van de carbon footprint van kantoorgebouwen in beton and staal, een nieuw duurzaam modulair staalsysteem en de milieuimpact van verzinkte stalen masten. 

Aan het einde van de dag zal de Nationale Staalprijs worden uitgereikt met voor utiliteitsbouw de genomineerden CS Rotterdam (Team CS), Verkeerscentrale brugbediening Steekterpoort in Alphen aan den Rijn (Blok Kats van Veen Architecten) en Winkelcentrum Ekkersrijt, Son en Breugel (VVKH Architecten).

Mis ook niet de Materia-expositie! Metalen zoals u ze wellicht nog nooit heeft gezien. Materia zet alle metalen in de schijnwerpers, in hun verschillende vormen, bewerkingen en toepassingen. Van gegoten, geweven, gebreid of gerecycled uit oude vliegtuigen tot en met verlijmd op kunststof, gecoat op baksteen en gesputterd op textiel. Gestrekt, geperforeerd, gegraveerd en 3D-geprint.

 

Schrijf u hier in voor gratis toegang tot de Nationale Staalbouwdag.

Nationale Staalbouwdag
Donderdag 2 oktober 2014
9.30 uur t/m 18.30 uur
Hangaar 2, Katwijk (voormalig vliegveld Valkenburg)
www.nationalestaalbouwdag.nl 

staalbouwdag2014_2.jpg
bouwenmetstaal.jpg
staalbouwdag2014_3.jpg
staalbouwdag2014.png