Roestvast staal als materiaal voor dakluiken

Roestvast staal wordt, sinds de komst van een nieuwe producent van dakluiken, gebruikt als materiaal voor deze producten. Daarom wordt in dit artikel kort uitlegd wat de eigenschappen zijn van roestvast staal en waarom het een ideaal materiaal is voor een dakluik.

 

RVS is een legering van grotendeels ijzer, chroom, nikkel en koolstof. 

Roestvast staal, ook wel inox, RVS of roestvrij staal genoemd is een legering van grotendeels ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 10,5% chroom nodig en maximaal 1,2% koolstof.

Het chroom zorgt voor een onzichtbaar laagje dichroomtrioxide (Cr2O3) wanneer het in aanraking komt met zuurstof, de oxidehuid. Dit laagje beschermt het onderliggende metaal tegen verdere roestvorming (oxidatie). Bovendien herstelt het zichzelf wanneer het beschadigd wordt. Hierdoor is roestvast staal ideaal als materiaal voor dakluiken. Een dakluik van roestvast staal is extreem duurzaam.

Het belangrijkste verschil met aluminium is dat RVS vele malen sterker is dan aluminium. Hierdoor wordt een hogere constructiesterkte behaald en is de constructie vele malen zwaarder belastbaar.

Meer informatie over roestvast staal op Wikipedia.

staka-dakluiken (1).jpg