Project in beeld: Voormalige dansschool 'De Kruijf'

Naar aanleiding van het stuk over studentenhuisvesting leek het me goed om voor het volgende 'Project in beeld' te kijken naar de realisatie van studentenwoningen. De voormalige dansschool 'De Kruijf' in Breda is in september 2003 afgebrand, waarna er meer dan 10 jaar niets met de locatie is gedaan en tijdelijk gekraakt is geweest. Er worden nu 41 studentenstudio's gerealiseerd door De Nederlandse Bouw Unie B.V. De oplevering staat gepland voor week 44, aldus projectleider dhr. Verstraaten.

 

Ontwerp

Het vier lagen tellende gebouw krijgt 41 zogenaamde ‘zelfstandige’ eenheden, elk met een oppervlakte van ongeveer 23 m². Iedere studio heeft zijn eigen keuken en badkamer. Het gebouw is verder voorzien van een wasserette, een fietsenstalling en een gemeenschappelijke patio. Het merendeel van de kamers is bovendien voorzien van een zogenaamd ‘frans balkon’. In het gebouw wordt aan de studenten, met glasvezel, wifi aangeboden. Architect Lukas Ruijs van C5 Architecten (voorheen Compositie V) is verantwoordelijk voor het ontwerp.

 

Verleden en toekomst

De locatie is voor veel Bredaenaars bekend door dansschool ‘De Kruijf’, die hier sinds de jaren ‘50 was gehuisvest. In 1971 kwam Antoni Oksinksi in dienst bij de dansschool, die hij in 1975 overnam en onder zijn eigen naam tot 2000 voortzette. Het pand is in september 2003 afgebrand. Lange tijd is niets met de locatie gedaan, tot aannemer Van de Broek in 2008 het plan opvatte om er luxe appartementen te bouwen. De toenmalige ontwikkelaar kreeg die in deze lastige woningmarkt echter niet verkocht; het plan liep jaren vertraging op. Drie jaar geleden werd duidelijk dat het plan 'De Kruif', zoals dat was voorzien, er uiteindelijk niet zou komen.mIn 2010 is de locatie een periode gekraakt geweest. Het plan van NBU om 41 studio’s op deze locatie te bouwen, is door WonenBreburg omarmd. De corporatie neemt het plan turn-key af en zal de studio’s gaan verhuren. De hogescholen Avans en NHTV bevinden zich op 10 minuten fietsen en de ligging ten opzichte van het bruisende centrum van Breda is perfect. 
 
 

Actieplan Studentenhuisvesting @Breda

De ambitie van de gemeente Breda, in samenwerking met de corporaties en hogescholen, is om meer studentenhuisvesting te realiseren in een goede prijs-kwaliteit verhouding. Zoveel mogelijk huisvesting moet dichtbij de binnenstad en/of de Bredase onderwijsinstellingen komen. Dit om studenten aan te trekken en te binden aan Breda. Zo hoopt de gemeente op een positief effect op de leefbaarheid in de Bredase wijken en de stedelijke en regionale economie. Dit heeft geresulteerd in de opgave om tot 2014 250 studenteneenheden toe te voegen aan de bestaande voorraad. Met de oplevering van project ‘Spring’ (24 studentenkamers met gedeelde voorzieningen) en project ‘Brouwhof’ (18 studentenkamers voor 2 personen) heeft WonenBreburg in 2013 een begin gemaakt met het invullen van deze opgave. De nieuwbouw aan de Nassausingel is hier een mooie aanvulling op.
 
foto: Serge Mouthaan (pand gekraakt)
 
Bronnen: nbu.nl bndestem.nl wonenbreburg.nl, bredavandaag.nl
nassausingel dakluik.jpg