Project in beeld: GGZ-centrum Wijerode van Mondriaan

Afgelopen dinsdag 11 november heeft de gouverneur van Limburg, Theo Bovens, de laatste steen gelegd van Mondriaans nieuwe hypermoderne psychiatrische kliniek voor ouderen: Wijerode. Het nieuwe zorgcentrum aan de Kloosterkensweg in Heerlen is voorzien van de nieuwste technische voorzieningen, zoals een hydrosoundbad, dwaaldetectie en veel andersoortige domotica. Daarnaast is het bouwwerk voorzien van een sedumdak en een uitgekiend ventilatiesysteem.

Ondanks de omvang van het pand, oogt Wijerode van binnen kleinschalig met veel ramen die de cliënten zicht geeft op de groene omgeving. In Wijenrode kunnen 136 cliënten voor behandeling worden opgenomen, waarvan de eersten deze week poliklinisch behandeld zullen worden.

Iedere cliënt krijgt een éénpersoonskamer met eigen badkamer. Er is geen separeerruimte; een belangrijke wens van de cliëntenraad. De 140 eenpersoonskamers zijn indien nodig snel en eenvoudig in te richten tot veilige, prikkelarme ruimtes waardoor patiënten in een hun vertrouwde omgeving tot rust kunnen komen. Wijerode is een state of the art GGZ-centrum dat volledig is afgestemd op de verzorging van oudere cliënten.

Patiënten boven 65 krijgen naast hun psychiatrische aandoening ook te maken met ouderdomsziekten. Daarom is er voor hen aparte zorg. Het centrum brengt alle behandelvormen van Mondriaan in Zuid-Limburg onder één dak: polikliniek, therapieën, deeltijdbehandeling en opname. De oudere cliënt vindt er een plek waar hoogwaardige zorg, ruimte en rust elkaar versterken en de hulpverlener een omgeving die recht doet aan Mondriaans ambitie om de beste zorg te leveren. Bekijk hier het item van de lokale Limburgse televiisiezender L1 over het ggz-centrum.

Het ontwerp komt van DMV Architecten en de bouw is gerealiseerd door hoofdaannemer Mertens Bouwbedrijf uit Weert.

Staka Dakluiken met schaartrap

Staka heeft dakluiken met schaartrappen geleverd voor dit project. "Deze zijn geleverd met plenumoverbrugging, waardoor de daktoetreding van de binnenzijde geheel gelijk valt met het systeemplafond." Aldus Marc Nijnens van Mertens.

wijerode (1).jpg