Duitse fabrikant vloeibare daksystemen Franken Systems op Nederlandse markt

De Duitse fabrikant van vloeibare dakbedekkingssystemen Franken Systems is onlangs actief geworden op de Nederlandse markt. Importeur Jerry Verkuijlen van Triton Europe licht de ontwikkeling en het assortiment van de fabrikant toe.

 

“Franken Systems geldt in Duitsland als een gerenommeerde producent van vloeibare dakbedekkingen en het bedrijf is in o.a. Oostenrijk, Zwitserland en België sterk vertegenwoordigd,” vertelt Jerry Verkuijlen. “Het lag voor de hand dat het bedrijf uiteindelijk ook op de Nederlandse markt actief zou worden. Men heeft mij benaderd om de verkoop in Nederland ter hand te nemen.” Verkuijlen heeft in zijn loopbaan ruime ervaring opgedaan met de verkoop van vloeibare dakbedekkingssystemen. Sinds vorig jaar importeert hij de producten van de Amerikaanse producent van vloeibare daksystemen Triton. Het assortiment van Franken Systems sluit volgens Verkuijlen goed aan op de vraag van de Nederlandse markt.

 

Vloeibare dakbedekking

Vloeibare dakbedekkingssystemen zijn in veel gevallen een snelle en zekere afdichting van (lastige) details. Ook zijn er hele vlakken met een vloeibare dakbedekking waterdicht te maken. De producten van Franken Systems zijn voorzien van polyurethaan hybride technology en op vrijwel alle ondergronden toepasbaar, vaak zonder primer. Onderscheidend is verder dat de producten geen weekmakers bevatten en 100% solventvrij zijn, er komen dus geen dampen vrij bij het aanbrengen van de materialen. De samenstelling van de materialen en de milieuvriendelijke productiewijze leverde de fabrikant een LEED-certificaat op van het U.S. Green Building Council. De producten Frankosil en Frankolon zijn getest naar de hoogste klasse van de Europese Technische Goedkeuring (ETAG 005) voor binnen- en buitentoepassingen. Verkuijlen: “Vaak wordt met veel moeite een lastig detail waterdicht ingewerkt waar dit veel sneller en net zo betrouwbaar voor elkaar kan worden gekregen met behulp van een vloeibare dakbedekking. Het assortiment van Franken Systems komt tegemoet aan de vraag van de markt naar betrouwbare, eenvoudig te verwerken en milieuvriendelijke producten.”

 

Assortiment

“Het assortiment is compleet en biedt een oplossing voor de meest uiteenlopende ondergronden en toepassingen,” aldus Verkuijlen. “Opvallend is bijvoorbeeld de 1-component Frankosil, verkrijgbaar in grijs en wit. Het product behaalt volgens onderzoeksbureau ZAE Bayern een SRI (Solar Reflectance Index) van 99. Tevens is dit product goed toepasbaar in combinatie met PV-panelen omdat het reflecterend vermogen van de dakbedekking de opbrengst van deze panelen gunstig beïnvloedt. Deze vloeibare dakbedekking is eenvoudig met behulp van de roller aan te brengen en kan toegepast worden tot -5 ºC, op licht vochtige ondergronden is het product direct toepasbaar.”

Het assortiment afdichtingen is zeer breed inzetbaar. Deze producten zijn met name ontwikkeld voor een zekere afdichting van daken, details zoals lichtkoepels, doorvoeren en aansluitingen, balkons en galerijen. De producten zijn ook compatibel met EPDM, PVC en TPO dakbanen. Daarnaast biedt men ook het 2 K Frankolon voor meer belastende toepassingen zoals parkeerdaken. Omdat de verschillende componenten ‘nat in nat’ worden toegepast kan snel worden doorgewerkt. De systemen hebben een verbruik van 3kg/m² en zijn bestendig tegen agressieve stoffen als tegellijm en zout. Voor de kleinere klussen heeft het bedrijf de producten in een ‘2-kamer-kneedzakje’ beschikbaar.

De tijd is volgens Verkuijlen rijp voor de introductie van deze producten op de Nederlandse markt. De renovatiemarkt groeit nog steeds en arbeid is duur. Ook wordt door de serieuze opdrachtgevers grote waarde gehecht aan kwalitatieve producten die op een snelle en gezonde manier zijn aan te brengen. Met een uitgebreid distributiekanaal en serviceapparaat is de fabrikant klaar om zich op de Nederlandse markt te manifesteren. Verkuijlen: “De markt zal zeker veel van ons horen de komende tijd!”

bron: Roofs nr.11, december 2013

Zie hier de dakbedekking toegepast bij een Staka dakluik

vloeibare-dakbedekking-aanbrengen.jpg
vloeibare-dakbedekking-roller.jpg
vloeibare-dakbedekking-lichtkoepel.jpg
vloeibare-dakbedekking.jpg