Dakenraad: Eisen Daktoegang

In de Dakenraad van April 2012 is een artikel opgenomen over eisen aan de daktoegang. Een veilige daktoetreding is van groot belang en kan gerealiseerd worden met een STAKA Dakluik!

 

Het onderstaande citaat geeft een korte beschrijving van het artikel omtrent de eisen aan de daktoegang.

Serie Valbeveiliging in de praktijk (22) 
Eisen daktoegang Deel 2: Toegangsdeuren, luiken en lichtkoepels

Op daken moet onderhoud worden gepleegd. Dit geldt voor het dak zelf maar ook voor de op het dak aanwezige installaties. Om dit veilig en gezond te kunnen doen, moeten de juiste veiligheidsvoorzieningen worden aangebracht en maatregelen worden genomen. Hiervoor is een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) noodzakelijk. Op dakplattegrondtekeningen staat aangegeven waar de voorzieningen moeten komen. In dit artikel van de serie 'Valbeveiliging in de praktijk' worden de eisen toegelicht die van belang zijn voor de toegang van een dak door een deur, dakluik of lichtkoepel.

Auteur: René Hartman - Bron: Dakenraad nummer 107 - April 2012 & www.dakenraad.nl 

Daktoegang via een STAKA Dakluik is een veilige daktoetreding.

Zo voldoet de diagonale leuning in het deksel van het STAKA Dakluik als houvast om een veilige daktoetreding te creëren. Tevens zijn de STAKA Dakluiken voorzien van een automatische vergrendeling in openstand. Deze vergrendeling zorgt ervoor dat het dakluik niet dicht kan waaien in geopende stand en men dus veilige toe kan treden tot het dak.

Naast deze punten is het dakluik afsluitbaar door middel van een twee puntsluiting met cilinderslot (of optioneel door middel van een knopcilinder). Nadat men door het STAKA Dakluik tot het dak is toegetreden neemt men het invalgevaar weg door het deksel van het dakluik, na toetreding tot het dak, te sluiten. Het dakluik zal niet in de sluiting vallen en men kan, nadat men bijvoorbeeld de dakwerkzaamheden heeft voltooid, het dakluik weer openen toetreden tot de lager gelegen verdieping.

dakenraad.jpg