Populariteitsstijging BIM: gedwongen of niet?

"Het blijkt dat architecten door de markt worden gedwongen om BIM te gaan gebruiken"              

Via verschillende platformen, zoals het Nationaal BIM-Platform en CB-NL, wordt het gebruik en de ontwikkeling van BIM toegejuicht. Architecten zijn ook zeker een groot voorstander van BIM maar waarom zijn zij voorstander?  Op BouwKennisBlog.nl wordt een interessante inkijk gegeven in de redenen:

Architecten worden gedwongen door de markt om BIM te gaan gebruiken

Voor de lezer die niet bekend is met de afkorting BIM, BIM staat voor Building Information Modeling. Onder het concept Building Information Modeling wordt het volgende verstaan:

“BIM is een manier van ontwerpen en bouwen waarbij het gebouw of constructie in een computer als 3D-model en databank wordt opgebouwd. Door de structuur van de software kan bij BIM ook calculatie- en rekensoftware worden gekoppeld aan het model. Ook is het mogelijk om een factor tijd en kosten mee te nemen (4D respectievelijk 5D). Hierdoor wordt het mogelijk om de opbouw en de kosten van een gebouw of constructie te visualiseren en te analyseren.”

Na de magere jaren in de bouwsector zijn veranderingen in de verschillende sectoren noodzakelijk geworden, waaronder in de bouwsector. BIM is zo’n ontwikkeling. Uit recent onderzoek van Arch-Vision blijkt dat architectenbureaus door de markt worden gedwongen om BIM te gaan gebruiken. Daarnaast eisen ook steeds meer klanten dat het wordt toegepast en is het reduceren van faalkosten een belangrijk thema. Dit toont aan dat BIM, zeker in Nederland, steeds meer een vereiste wordt voor de Nederlandse architectenbureaus.

BIM kent zeker veel voordelen

Het is natuurlijk interessant om te weten dat 56% van de Nederlandse architecten BIM al gebruikt, maar biedt BIM nou echt voordelen voor een organisatie? Het antwoord is: volmondig ja! BIM is een nieuwe methode die effect heeft op een gehele organisatie en zeker veel bedrijfsvoordelen kent. Duidelijke communicatie en een goede samenwerking: daar draait het allemaal om bij BIM, aangezien meerdere partijen betrokken zijn bij het gebouw. In een BIM model worden alle informatie en afspraken verzameld, wat alleen maar overzichtelijker en handiger is voor alle partijen die betrokken zijn bij het project.

Om het gebruik van BIM nog verder te verhogen is het belangrijk dat architecten duidelijk voor ogen hebben wat de belangrijkste voordelen van BIM zijn. Architecten die bekend zijn met BIM geven aan dat het foutloze ontwerp, het feit dat er meer overzicht is en de hoge uitwisselbaarheid kunnen worden gezien als de succesfactoren van BIM.

Nieuwe concepten zoals BIM vereisen nou eenmaal tijd en helaas kunnen nog niet alle partijen ermee werken. Het tijdsaspect heeft voornamelijk te maken met het feit dat architecten al direct aan het begin van een BIM project veel data moeten toevoegen. Daarnaast zijn er meerdere partijen bij betrokken, wat alles complexer en tijdrovender kan maken. Echter, de populariteit met BIM blijft door de jaren heen stijgen. Niet alleen de vraag vanuit klanten blijft toenemen, ook de markt dwingt architecten om BIM te integreren in de organisatie.
Bron: www.bouwkennisblog.nl

Toekomst BIM

BIM is de toekomst, dat is duidelijk, maar er is nog veel werk aan de winkel om optimaal gebruik te kunnen maken van het concept. De vele verschillende BIM Bibliotheken (3D Warehouse Sketchup, CB-NL, enz) het gebruik van verschillende typen software (Autodesk REVIT, ArchiCAD) en de ontelbare BIM webinars en seminars maken het er niet makkelijker op. 

Hoe kijkt u aan tegen de toekomst van BIM? Wat zijn volgens u belangrijke stappen die genomen moeten worden? Discussieer mee op onze LinkedIn pagina of laat uw bericht hieronder achter.

bim.jpg