Duurzaamheid

Dat duurzaamheid inmiddels geen hype meer is wordt alom bevestigd. Diegenen die nog beweren dat de opwarming van de aarde fabels zijn worden voor gek verklaard. Tevens horen we vrijwel niets meer van de enkele wetenschappers die nog hun twijfels hadden over de juistheid van de conclusie van het Panel on Climate Change (IPCC). Het onderzoekspanel dat concludeert dat de opwarming van de aarde plaats vindt door toedoen van menselijke activiteiten. De gevolgen van de opwarming zien we onder andere door zeespiegelstijging, toename van droogte- en hitteperioden en extreme neerslag.

Meer dan 40% van het eindverbruik van energie en dus van de CO2-uitstoot in de EU komt voor rekening van de woon- en tertiaire sector. De bouwsector kan niet anders dan erkennen dat zij hieraan bijdraagt en gelukkig doet zij dat ook. We zien talloze ontwikkelingen in ontwerp, uitvoering, onderhoud, bouwmaterialen en bouwproducten die de manier waarop we bouwen, verbouwen en onderhouden verduurzamen. Kijk bijvoorbeeld naar de ontwikkelingen op het gebied van energieneutrale woningen en de overheid die met subsidies duurzaam (ver)bouwen ondersteunt. Naast het eigen bewustzijn van de bouwsector is een tweede belangrijke aandrijver natuurlijk de vraag naar duurzame vormen van wonen en werken door opdrachtgevers.

Een duurzaam dakluik

Ondanks dat een dakluik vaak slechts een kleine onderdeel van een totaal bouwwerk is dragen ook wij ons steentje bij door milieubewust te werken. Ten eerste proberen we slim om te gaan met het energieverbruik in onze fabriek. Zo hebben het energieverbruik in de afgelopen vijf jaar met 25% terug weten te brengen. Verder kijken we scherp naar ons inkoopbeleid en selecteren leveranciers en partners niet enkel op prijs en levertijd, maar ook op de duurzaamheid van de materialen en onder welke omstandigheden ze geproduceerd worden. Verder zet duurzaam bouwen aan tot innovatie en productontwikkeling binnen Staka. Zo zijn we bij de ontwikkeling van het TopLight dakluik met onze partners in de bouwketen in gesprek gegaan. Verschillende architecten en externe experts hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het meest duurzame beglaasde dakluik

Onderhoudsvrij dakluik

Verder is men met een Staka dakluik verzekerd van zeer lange levensduur en een vrijwel onderhoudsvrije oplossing. In tegenstelling tot vrijwel alle andere producten die zorgen voor toegang tot het platte dak, is de levensduur van een Staka dakluik van dezelfde lengte als het bouwwerk zelf. Dit wordt bereikt door de juiste materiaalkeuze (RVS) gecombineerd met hoogwaardige coating en vervangbare productcomponenten.

sancmscopy2524_nen bim.jpg