De voordelen van een dakluik

Waarom zou je voor een dakluik moeten kiezen? Dat is een goeie vraag! In dit blog geven we uitleg over de voordelen van een dakluik.

Veilig naar het platte dak met een dakluik

Inderdaad, met een dakluik kan je makkelijk en veilig naar het platte dak om onderhoud uit te voeren of om te genieten op je dakterras.

Tot voor een aantal jaar geleden werd er bij bedrijfspanden een kooiladder ingezet als toegang tot het dak. De kooiladder werd aan de buitenzijde van het gebouw gemonteerd (dat verdiende niet de schoonheidsprijs) en diende je een lange verticale klim – van begane grond tot dak – af te leggen.

Het grote voordeel van een dakluik is dat je maar één verdieping hoeft te overbruggen. Door een dakluik toe te passen verplaats je de klim naar ‘binnen’ en maak je gebruik van het bestaande trappenhuis om tot de bovenste etage van het gebouw te komen. De klim van de bovenste etage naar het dakluik is dan vaak nog maar 2,5 tot 3 meter en deze kan je eenvoudig en veilig overbruggen door het dakluik te combineren met een ladder of trap.

Daarnaast is de keus snel gemaakt als je weet dat een kooiladder 2 tot 3 keer zo duur is als een dakluik.

Geen warmteverlies

Als alternatief voor een dakluik kan je er ook voor kiezen om een daktoegang te maken met een lichtkoepel of dakhuisje. De toegang naar het platte dak is over het algemeen het hoogste punt in het gebouw en – warme lucht stijgt op – en dus ook het warmste punt in het gebouw.

Als je ervoor kiest om je daktoegang in te richten met een dakhuisje of lichtkoepel heb je een grote kans op warmteverlies. Het dakhuisje is een grote open ruimt die volledig wordt gevuld met de warme lucht uit het gebouw. Dat is natuurlijk zonde want hierdoor verlies je warmte uit je gebouw om een ´loze´ ruimte mee op te vullen.

Bij een lichtkoepel is het verstandig om goed op de isolatiewaarde te letten. Ter vergelijking: een 4 schalige lichtkoepel heeft een U-waarde van 1,4 en een Staka TopAccess dakluik een U-waarde van 0,21 (bijna 7x zo laag).

Eenvoudig en snel te monteren

Een dakluik is, evenals een lichtkoepel, snel en eenvoudig te monteren. Het dakluik wordt volledig afgemonteerd geleverd dus je hoeft geen onderdelen meer in elkaar te zetten of aan elkaar te monteren. Het dakluik is voorzien van een montageflens waarmee je hem direct op het dak vast kunt zetten. Lees hier meer over de montage van een dakluik.

Snel een offerte

Natuurlijk wil je graag weten wat een dakluik voor jouw situatie kost. Via de offerte configurator op onze website heb je binnen 1 minuut een prijs voor een dakluik. Denk je dat een ander dakluik of trap beter past? Je kan alle combinaties en maten eenvoudig aanvragen zodat je het juiste dakluik en de juiste prijs hebt voor jouw situatie.

Vraag hier een vrijblijvende offerte aan

sancmscopy1180_topaccess referentie 2 (medium)-min.jpg
sancmscopy4888_staka dachluke mit treppe.jpg
temperatuurverloop - 130 mm isolatie.jpg