Wind- en waterdichtheid dakluiken

De meest veilige toegang tot het platte dak creëert men middels de installatie van een professioneel dakluik. Het toegangsluik dekt een sparing in de dakconstructie af en vormt hiermee een directe verbinding tussen de buitenste schil en de binnenzijde van het gebouw.

Net als bij sparingen in andere uitwendige scheidingsconstructies, zoals bij ramen en deuren, is winddichtheid en waterdichtheid hierbij van cruciaal belang. Door winddruk bestaat er drukverschil tussen de binnen- en buitenzijde, waardoor water zich van buiten naar binnen zal willen verplaatsen. Daarom moet er gezorgd worden voor een permanente wering van vocht van buiten. Dezelfde winddruk zal het scharnierende deksel van toegangsluik in beweging willen zetten. Het luik dient daarom onbeweeglijk vast te zitten aan de opstand, zodat er geen lucht doorgang kan vinden door het toegangsluik.

Afdichting toegangsluik dak

Bij een toegangsluik wordt deze kruip van water op verschillende manieren tegen gegaan. Uiteraard is het essentieel dat een scharnierende constructie, zoals een toegangsluik, raam of deur, altijd is uitgevoerd met een hoogwaardige, en met name duurzame, afdichting. Bij Staka wordt een toegangsluik winddicht en waterdicht afgesloten door een hoogwaardige rubberen afdichting tussen de opstand en het scharnierende deksel. Dit rubber wordt tevens gelijkmatig ingedrukt door de sterke RVS scharnieren en de 2-puntssluiting.

Daarnaast is een Staka toegangsluik altijd uitgevoerd met een afdruiprand aan de bovenzijde van de opstand. Deze rand steekt over aan alle zijden van de opstand waardoor water niet omhoog kan kruipen naar het deksel. Hiermee is een optimale waterkering verwezenlijkt tot waar de dakbedekking tegen de opstand geplakt kan worden.

Getest toegangsluik

Om de waterdichtheid en winddichtheid van een Staka toegangsluik te garanderen heeft het toegangsluik de tests doorstaan die dit bewijzen. De wind- en waterdichtheid van het Staka toegangsluik is getest door SKG en is een belangrijk onderdeel van het behaalde KOMO Attest dakluiken. Hierbij wordt een beproeving uitgevoerd met een zogenaamde beproevingskast, een constructie waarop het toegangsluik wordt bevestigd. Om een natuurlijke situatie na te bootsen wordt vervolgens onder- en bovendruk aangebracht op het toegangsluik en gemeten of er tijdens die opgevoerde druk lucht doordringt. Dezelfde druk wordt aangebracht tijdens het besproeien van het toegangsluik met water. Op deze wijze wordt getest conform NEN 3661 / NEN 2778 en vastgesteld dat een Staka toegangsluik wind- en waterdicht is, voldoet aan het Bouwbesluit en getest is conform NEN 3661 / NEN 2778.

sancmscopy3211_komo.jpg