De meest essentiële zaken die een rol spelen bij de aankoop van dakluiken zijn eenvoudig te vergelijken tussen de verschillende leveranciers. We zullen hier uiteenzetten op welke aspecten Staka andere keuzes heeft gemaakt dan dan andere fabrikanten in de markt en waarom dit gunstig is voor gebruikers van Staka dakluiken.
Laten we allereerst kijken naar het gebruikte materiaal. Voor professionele dakluiken komen alleen RVS en aluminium hiervoor in aanmerking. Kunststof dakluiken zijn te zwak en staal vergt te veel onderhoud. Staka heeft gekozen voor hoogwaardig duurzaam RVS en dit zodanig toegepast dat er met een zeer lichte constructie toch een extreem sterk en zwaar belastbaar dakluik verwezenlijkt is. Dit uit zich dan ook in de constructiesterkte en ongeëvenaarde belastbaarheid van het deksel: 4.800 kg/m2.
Een tweede belangrijk component is het toegepaste isolatiemateriaal in het dakluik. Daar waar bepaalde fabrikanten voornamelijk kiezen voor prijs, is Staka op zoek gegaan naar de hoogste thermische isolatiewaarde. Hierdoor kunnen we de dakluiken aanbieden met een Rc-waarde van 3,81 (m2K/W) in het deksel. Bij de Rc-waarde geldt: hoe hoger hoe beter de thermische isolatie. Bij de U-waarde is dit precies andersom. Een goede thermische isolatie is belangrijk om een aangenaam binnenklimaat te behouden. Met een slechte isolatiewaarde zal in de zomer de temperatuur in de ruimte ongewenst hoog oplopen en de winter zal het juist erg afkoelen omdat de warme lucht van binnen ongewenst ontsnapt.
Staka heeft gekozen voor een hoogwaardige afdichting tussen het scharnierende deksel en de opstand. Deze wordt gelijkmatig ingedrukte in gesloten toestand waardoor een wind- en waterdicht afsluiting wordt gegarandeerd. Dit wordt aangetoond met het KOMO Attest waaronder de dakluiken van Staka worden geleverd. Slechts twee fabrikaten dakluiken hebben een dergelijk KOMO Attest.
Bij de keuze voor een sluiting is het uitgangspunt steeds een meerpuntssluiting geweest. Omdat een dakluik zich op een plat dak bevindt kunnen inbrekers, mits ze toegang vinden tot het dak, ongezien hun gang gaan. Staka heeft daarom gekozen voor een tweepuntssluiting voorzien van een eurocilinderslot. Tevens is de sluiting onzichtbaar vanaf de buitenzijde, waardoor sabotage wordt tegen gegaan.
Eén van de belangrijkste aspecten bij het creëren van een daktoegang is uiteraard dat er te allen tijde een veilige situatie is voor de gebruiker. Daar de gebruiker van het dakluik (met daaronder de ladder of trap) op hoogte werkt, is er een vergrootte kans op vallen. Het is daarom niet voor niks dat ARBO een speciaal artikel heeft gewijd aan het voorkomen van valgevaar. Namelijk artikel 3.16 van het ARBO besluit.
Staka heeft haar dakluiken uitgevoerd met meerdere handgrepen en een verstelbare leuning op het binnendeksel, zodat de gebruiker de volledige doorgang door het dakluik, inclusief de in- en uitstap, een stevige houvast heeft. Veel leveranciers hebben dergelijke voorzieningen niet aangebracht.
Een ander uniek voordeel van een Staka dakluik op het gebied van veiligheid (en montagegemak) is de extra trede met antislip-profilering die Staka meelevert bij een dakluik met opsteekladder. Deze trede wordt eenvoudig in de opstand van het dakluik gemonteerd middels het meegeleverde bevestigingsmateriaal en de voorgeboorde gaten. De ladder staat stevig doordat deze aan de trede wordt gehaakt en de gebruiker kan op een veilige wijze de laatste stap zetten vanaf de trede over de opstand heen.
Met een breed assortiment bieden we dakluiken voor afgestemd op verschillende doeleinden en bouwstijlen. Welk Staka dakluik past het best bij uw situatie? Graag helpen we u op weg met het kiezen van het juiste dakluik.