Maakt Glasstec zijn belofte waar? 'Intelligent glass'


De historisch achtergrond

Vlakglas (bouwglas) is als industrieel product iets meer dan 100 jaar oud. Voorheen was het het domein van de glasblazer. Via de slingermethode en de laatste ontwikkeling was het blazen was een cilinder, die opgesneden werd en in de oven tot een “vlakke” ruit werd uitgewreven. Dit is overigens een productiemethode die tot op de dag van vandaag wordt gebruikt om “antiek” glas te maken. 

In 1905 kwam Fourcault als eerste met een industrieel proces en het heeft tot 1958 geduurd voordat de gebroeders Pilkington het zogenaamde float procedé hebben ontwikkeld. “To float” (drijven) omdat het glas vanuit de smeltoven drijft op een tinbad om het glas volledig vlak te maken tot een spiegelkwaliteit, zonder het oppervlakte te hoeven te polijsten. 

                                                                                                                            

Glas in het heden 

De huidige vlakglas productiemethode is nog steeds op dit oude principe gebaseerd en daarom wordt vlakglas ook wel floatglas genoemd. De primaire productie van bouwglas kent daarnaast nog figuurglas, waarbij door middel van figuurwalsen het reliëf in het glas wordt gecreëerd. Ook het moderne solarglas, dat gebruikt wordt voor zonnepanelen, wordt ook op deze wijze geproduceerd. Na de primaire productie worden alle afgeleide producten gemaakt. In deze secondaire productie onderscheiden we verschillende procestechnologieën: Coaten (voorzien van een metaal of metaaloxidelaag), lamineren, voorspannen, lakken, voorzien van een emaillen laag, en het maken van isolatieglas. Hierdoor  onstaan vele soorten bouwglas. Al deze procestechnieken kennen we pas sinds de laatste 30 jaar en vandaar dat het bouwglas zo’n vlucht heeft genomen. Daarnaast is glas natuurlijk een geweldig recycleproduct (Cradle-to-Cradle). In Nederland wordt dit zeer goed georganiseerd                                  Moderne floatglas productie
door Vlakglas Recycling Nederland, waar men op meer dan 200
plaatsen verspreid over Nederland glas en oud glas gratis kan storten.
Dit wordt volledig hergebruikt bij het smelten.

Aan alle eisen die in de moderne bouw worden gesteld aan bouwmaterialen kan het bouwglas voldoen. Of het nu isolerend moet zijn vanwege de Energieprestatienorm uit het Bouwbesluit, akoestisch, belastbaar, brandwerend of constructief. De architect heeft vandaag de dag vele mogelijkheden om met glas vorm te geven aan zijn bouwwerk. Het bouwglas is in Europa sinds 2007 van CE markering voorzien en daaronder vallen alle glasproducten en eisen in een Europese norm. Dit heeft vrij verkeer van glas in Europa gestimuleerd en gezorgd voor harmonisatie in normen en beproevingen. 

 

De toekomst: 'Intelligent glass?'

Wat gaat bouwglas dan nog intelligenter maken? Allereerst zullen in de toekomst alle glasoppervlakten een energiebron worden om elektriciteit op te wekken. Hetgeen op dit moment met name wordt toegepast in borstwering met geïntegreerde zonnepanelen. 

Glasconstructies voor trappen en gevels kennen we nu al natuurlijk, maar in de toekomst kunnen ook draagbalken heel goed in glas worden uitgevoerd. Namelijk met een nieuwe ontwikkeling van Dupont. Het gaat om een folie in gelaagd glas, de zogenaamde Sentry folie (ook wel hurrican folie genoemd), die het glas superieure constructieve eigenschappen geeft.

Verder zijn er ontwikkelingen die moeten leiden tot een zogenaamde “smart window”, een ontwikkeling van de Duitse TU in Kassel, in samenwerking met de industrie zoals Lisec. Deze ruit heeft niet alleen een touch screen, maar ook zeer goede thermisch eigenschappen en geïntegreerde LED verlichting.

Wat zijn de laatste ontwikkelingen die we kunnen verwachten van de industry leaders op Glasstec? Ik kijk persoonlijk erg uit naar de verschilende Special Shows (symposia). Met name Glass Technology Live, inclusief een expositie met dat thema in hal 11. Daar zullen op groot formaat testmodellen te zien zijn van onder andee adaptieve gevelsystemen en oplossingen in BIPV (Building-integrated photovoltaics). Zoals geïntegreerde zonne-energie in façades, opgelost met coating technologie die zonnecellen vervangen, maar ook lichtgewicht oplossingen in hoogwaardiger isolatieglas (4-voudig glas met dunne glasdiktes). Een hoogtepunt van deze speciale tentoonstelling zijn de toepassingen van dun glas                Borstwering Dow Corning
technologieën en de afhandeling van grote formaten en zeer complexe geometrieën. Vanuit de
aluminiumindustrie zal Josef Gartner GmbH (onderdeel van het Italiaanse Permasteelisa) de Closed Cavity Façade presenteren. Deze gesloten stand-alone façade, conditioneerd de ruimtes achter de gevel volledig op de gewenste temperatuur, vochtgehalte en energie.

Mis ook niet het International Architecture Congress waar onder het motto glas 5.0, verschillende sprekers ingaan op niet alleen de technische capaciteit van glas, maar ook op de glasontwerpen van de toekomst, in al zijn esthetische facetten. 

Een bezoek aan Glasstec is absoluut aan te raden. Het is de moeite waard om in één dag je wegwijs te maken in glasland. Bezoek Glasstec van 21 t/m 24 oktober 2014 in Düsseldorf. Dagelijks geopend van 09:00 tot 18:00 uur.

"Intelligent Glass" is the motto under which innovative developments will be shown demonstrating the future-orientated potential of this transparent material. 

 

 

 

CCF façade (Closed Cavity Façade) van Josef Gartner.

 

 
 
glasstec.png