Constructiesterkte dakluiken

Over de hele wereld zien we een toename in de bouw van gebouwen hoger dan 70 meter. Ook in Nederland zien we de toename deze zogenaamde hoogbouw. Bij steeds hogere bouwwerken is het belangrijk dat bouwmaterialen en bouwproducten die hierbij worden gebruikt geschikt zijn om hogere lasten te kunnen verdragen. Zo krijgt een pand van 20 meter hoog met andere windlasten te maken dan een 80 meter lange woontoren.

Ook zeker op het hoogste punt van het gebouw, het dak, zullen de toegepaste bouwproducten onderhevig zijn aan wind- en sneeuwlasten. Voor dakluiken betekent het dat tijdens het ontwerpproces zorgvuldig gekeken moet worden naar de robuustheid van de volledige luikconstructie. Hierbij moet uiteraard niet uit het oog verloren worden dat dakluiken daarbij niet hun lichte bediening dreigen kwijt te raken. Simpelweg een stalen deksel over de opening in het dak leggen is daarom geen professionele oplossing.

 

Gebruiksvriendelijkheid dakluik

Staka is erin geslaagd een combinatie te maken tussen gebruiksvriendelijkheid, constructiesterkte en belastbaarheid. Het scharnierende deksel van een Staka dakluik is ontworpen als een solide sandwichconstructie. Bovendien bestaat zowel het binnen- als het buitendeksel uit zeer duurzame en sterke materialen als RVS. Terwijl er geen concessies gedaan zijn met betrekking tot de hanteerbaarheid van het deksel. De bediening tijdens het openen en sluiten van het deksel is eenvoudig en verloopt zeer licht. Hetgeen niet de laatste plaats bereikt wordt door de sterke gasdrukveren, welke gemonteerd zijn tussen de opstand van het dakluik en het scharnierende deksel.

Om haar superieure kwaliteit op dit gebied aan te tonen heeft Staka een berekening laten maken door een extern ingenieursbureau. Hiermee wordt aangetoond dat een Staka dakluik bestendig is tegen een belasting tot maar liefst 4.800 kg/m2. Dit is vele malen hoger dan wat algemeen in de markt te verkrijgen is. Ook in het KOMO Attest wordt de sterkte van de luikconstructie aangetoond aan de hand van de EN 1991, welke richtlijnen geeft voor het bepalen van de natuurlijke windbelasting voor het constructief ontwerp van gebouwen en civieltechnische werken.

sancmscopy4884_flachdachausstiege-projekten.jpg
ccl leiden dakluiken.jpg