Tips voor een veilige daktoegang

1. Zorg dat alle PBM aanwezig zijn

Als je naar het dak gaat om werk uit te voeren moet je ervoor zorgen dat alle benodigde Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) aanwezig zijn. Controleer je materiaal altijd voordat je het gaat gebruiken zodat je zeker weet dat de middelen veilig zijn en functioneren.

2. Gebruik een dakluik als daktoegang

Zet een dakluik in als daktoegang zodat je in de ‘klim’ naar het dak maar één etage hoeft te overbruggen. Als je via de buitenkant van het gebouw klimt met een ladder heb je een veel langere klim – over meerdere etages - met daardoor een groter veiligheidsrisico.

Benieuw naar de prijs van een veilige daktoegang? Klik hier.

3. Borg je ladder bij daktoegang

Zorg ervoor dat je de ladder waarmee je naar het dak gaat borgt aan een aanhaaksysteem. Door de ladder te borgen kan deze niet wegglijden tijdens de klim.

Als je een ladder combineert met een dakluik én aanhaaktrede kan je de ladder eenvoudig borgen. De aanhaaktrede – met antislip - van Staka is eenvoudig in alle Staka dakluiken te monteren; je zet de aanhaaktrede met vier boutjes vast in de opstand van het dakluik en de klus is geklaard.

Het alternatief is een dakluik met schaartrap. Bij deze combinatie is trap ‘vast’ verbonden aan het dak en deze kan dus niet wegglijden. Een dakluik met schaartrap is daarmee ook een veilig oplossing.

4. Zorg voor houvast tijdens de klim

Het is van groot belang dat je voldoende houvast hebt tijdens de klim naar het dak. Neem je gereedschap mee naar het dak? Maak dan gebruik van een rugtas want er moet altijd één hand vrij zijn om de trap/ladder vast te houden.

Een dakluik met schaartrap is standaard voorzien van een leuning en bij een dakluik met ladder heb je houvast aan de ladderboom. Het deksel van het dakluik vergrendelt zich automatisch als deze volledig geopend is waardoor je goed en stevig houvast hebt aan de leuning in het deksel van het dakluik.

5. Pas op voor invalgevaar

Invalgevaar is een groot risico bij veilig werken op daken. Inventariseer de risico’s voordat je naar het dak gaat op basis van de briefing van bijvoorbeeld een gebouweigenaar of beheerder.

Daarnaast is het van belang dat je het invalgevaar bij daksparingen wegneemt. Bij een Staka dakluik kan je nadat je tot het dak bent toegetreden het deksel van het dakluik dicht neerleggen zodat de sparing is afgedekt. Het invalgevaar is hierdoor weggenomen. Als je de werkzaamheden op dak hebt afgerond open je het dakluik weer en daal je af naar de onderliggende etage.

Omdat dakluiken een solide deksel hebben zijn ze volledig doorvalveilig. Op deze pagina vind je meer informatie over de doorvalveiligheid van dakluiken.

Vraag hier een vrijblijvende offerte aan

Vragen, tips of opmerkingen?

Heb je vragen, tips of opmerkingen? Neem gerust contact met ons via 0162 763 763 of stuur een e-mail naar info@staka.com.

sancmscopy4888_staka dachluke mit treppe.jpg
dakluik_ladder.jpg
dakluik-gesloten.jpg