Onderhoud van dakluiken

Don Schavemaker | 04-10-2016

Onderhoud dakluik

Daar Staka’s dakluiken geproduceerd worden uit duurzaam RVS en voorzien zijn van een hoogwaardige beschermende laag poedercoating zijn de dakluiken vrijwel onderhoudsvrij. Om Echter om de esthetische eigenschappen te behouden is reiniging en het bijwerken van eventuele beschadigingen die zijn ontstaan bij het gebruik van het dakluik natuurlijk wel gewenst. Waar moet u daarbij op letten?

Onderhoud van RVS

Roestvast staal, ook wel roestvrij staal genoemd, is een legering van grotendeels ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Het chroom zorgt voor een onzichtbaar laagje die de oxidehuid wordt genoemd. Dit laagje beschermt het onderliggende metaal tegen verdere roestvorming (oxidatie). Bovendien herstelt het zichzelf wanneer het beschadigd wordt. Daarbovenop zijn de dakluiken volledig voorzien van een laag hoogwaardige poedercoating waardoor het materiaal nog beter beschermd wordt. Eventuele schade aan de coating is eenvoudig bij te werken door deze bij te werken met lak (uiteraard in de juiste RAL-kleur). Door regelmatig te reinigen zorgt u ervoor dat eventuele aanwezige schadelijke stoffen in het vuil geen kans krijgen om op de coating in te werken.

Onderhoud van dakluiken met glas

De Staka TopLight dakluiken zijn uitgevoerd met triple beglazing en ontworpen voor luxueuze dakterrassen. Deze dakluiken zorgen tevens voor een schitterend lichtinval in de ruimte onder het dakterras. Om deze daglichttoetreding optimaal te houden is het belangrijkste bij het reinigen van het glas dat er geen krassen op het glas komen. Gebruik bij het reinigen van het dakluik en het glas enkel lauwwarm water, groene zeep en een zachte spons. Neem in acht om geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken, omdat deze het RVS rondom het glas en de rubberen afdichtingen kunnen beschadigen. Gebruik daarnaast geen schuurspons, alleen een zachte doek.
Tevens is een hogedrukspuit ongeschikt voor het reinigen van dakluiken. Dit kan namelijk de coating aantasten.

Onderhoud van Polycarbonaat

Als alternatief op de beglaasde dakluiken is er de Staka EasyLight, welke in plaats van glas een Polycarbonaat venster heeft. Polycarbonaat is een kunststof en is gevoeliger dan glas. Gebruik bij het reinigen van Polycarbonaat uitsluitend lauwwarm water met groene zeep. Wrijf vensters nooit droog na reiniging zodat u krassen voorkomt. Dep enkel met een zachte doek.
Verder is het belangrijk dat het venster niet in aanraking komt met producten die niet geschikt zijn voor Polycarbonaat. Zoals silicone, houtbeschermers, lijmen, afdichtingband en chemische dampen. Zorg, ter voorkoming van condens in de kanalen van het polycabonaat, dat vochtveroorzakers, zoals planten, wasdrogers en wasmachines niet direct onder het dakluik staan en dat er voldoende geventileerd wordt. Verwijder geen ijs en/of hard geworden sneeuw dat zich op vensters bevindt.

DISQUS

Geschreven door: Don Schavemaker

Het klinkt misschien vreemd als je het in de verkeerde context plaatst; maar de vele wisselende contacten (zowel intern als extern) houden me scherp

Blijf op de hoogte

en schrijf in op onze nieuwsbrief

Velden aangegeven met een * zijn verplicht

De pagina wordt geladen...