Door de BIMmen het bos niet meer zien...

BIM webinars, BIM seminars om tot een BIM-aanvalsplan te komen, ontelbare BIM bibliotheken (1,2,3,4,5, etc.) waarin je kan worden opgenomen, BIM netwerkevents en ga zo nog maar even verder. BIM is zo hot dat je bijna zou denken dat Sdu uitgevers, met titels als Cobouw, Vastgoedmarkt en de Architect, haar naam veranderd heeft naar BIM Media vanwege Building Information Modelling. Spannende ontwikkelingen, zonder meer, maar als toeleverancier aan de bouw ben je soms even de weg kwijt.

Niet vreemd dat bepaalde partijen daar op inspelen met dure seminars om fabrikanten helemaal BIM-ready te maken en bibliotheken waarvoor fabrikanten grof geld moeten betalen om in opgenomen te worden (BouwConnect). Gelukkig gaat de ontwikkeling richting openBIM. Zie ook het stuk van Open BIM-evangelist Rob Roef over de commercie rondom BIM.

Onlangs verscheen er een onderzoek naar het gebruik van BIM in verschillende Europese landen en wat architecten verwachten van fabrikanten. Het meest werkwaardige in het bericht was de uitspraak ‘Architecten verwachten van fabrikanten dat zij BIM informatie en 3D objecten van producten en assortiment kosteloos beschikbaar stellen.’ Nouja, wat gek! Om tot die conclusie te komen was er volgens mij weinig onderzoek nodig.

Goed, in ieder geval redenen genoeg voor mij om op onderzoek uit te gaan en BIM'ers te vragen wat zij verwachten van een 3D model van een dakluik. Want ja, een dakluik is nou niet bepaald een groot onderdeel van een bouwwerk. Wat moet er nou eigenlijk in zo'n model zitten? En hoe zorg ik dat iedereen het kan gebruiken?

In gesprekken met BIM’ers Dennis Dudok van Hooper Architects, Martijn de Riet van MdR advies en Sander Malschaert (freelancer bij verschillende bureaus, waaronder Kraaijvanger) heb ik nuttige informatie gekregen. Belangrijkste aandachtspunt voor ons als fabrikant van dakluiken is het beperken van de informatie in het model. Zodat het niet een te zwaar bestand wordt. Een dakluik model zou niet meer nodig hebben dan de hoofdafmetingen, draairichting en aansluitdetails. Sluiting, grepen, etc. hoeven niet in detail te worden weergegeven. Het juiste model en bijbehorende bestektekst moeten eenvoudig en volledig voorgeconfigureerd te downloaden zijn van de website. Eénmaaal geïmplmenteerd in het eigen BIM model moeten er nog wel wijzigingen gedaan kunnen worden, anders zou men weer terug moeten naar de website van de leverancier. Verder is het goed om de modellen in ieder geval in IFC formaat aan te bieden, zodat het in verschillende software pakketten kan worden ingelezen.

Allemaal zeer bruikbare tips waarmee ik aan de slag ga.

Wat is uw ervaring met 3D modellen van bouwproducten? Wat mist u vaak in modellen van fabrikanten? Discussieer mee op onze LinkedIn pagina of laat uw bericht hieronder achter.

 
 
bim model.jpg